Hur ansöker jag?

Du ansöker om LOVA-bidrag hos Länsstyrelsen i det län där projektet ska genomföras. Blanketter för ansökan, delredovisning och slutredovisning finns hos Havs- och vattenmyndigheten. Där hittar du också mer information och anvisningar om hur du fyller i blanketterna.Du kan vända dig direkt till Länsstyrelsen för råd och tips om din ansökan:
Christina Hallström
Utredare Vattenmiljöenheten
Tel: 010-6986965

Dokument och blanketter hos Havs- och vattenmyndigheten:
https://www.havochvatten.se/anslag-bidrag-och-utlysningar/havs–och-vattenmiljoanslaget/lova.html#h-Dokumentochblanketter
Sista ansökningsdag för Västerbottens län för år 2021 är den 11 januari.

Vem kan söka stöd?

Kommuner, ideella sammanslutningar eller en kombination av dessa kan söka LOVA-bidrag. Detsamma gäller för kommunala bolag och ekonomiska föreningar som drivs utan vinstsyfte, vilket ska kunna styrkas. Den som söker kan samarbeta med andra aktörer när det gäller finansiering och genomförande.

LOVA-bidrag kan inte ges till vinstdrivande företag eller enskilda privatpersoner. Ett lantbruksföretag kan till exempel inte söka LOVA-bidrag. Däremot kan en LRF-avdelning, ett dikningsföretag, en vattenvårdsförening, en samfällighet eller en annan icke vinstdrivande ekonomisk förening söka. Är du en privatperson eller fastighetsägare som vill genomföra en åtgärd? Hör av dig till er kommun eller en lokal intresseförening och hör om de är intresserade av ett samarbete.

Vilka åtgärder kan jag få stöd för?

Åtgärder som bidrar till

  • minskat läckage av fosfor från bottensediment i sjöar och kustvatten, så kallad internbelastning
  • minskat utsläpp av näringsämnen till vattenmiljön
  • upptag och återcirkulering av näringsämnen, genom odling av musslor eller blå fånggrödor eller genom andra metoder för återcirkulering, eller på annat sätt bidrar till minskad övergödning av vattenmiljön
  • minskad spridning av miljöfarliga ämnen från fritidsbåtar till vattenmiljön
  • att nå en god ekologisk status eller god miljöstatus enligt havsmiljöförordningen.

Andra åtgärder som kan få stöd:
Omhändertagande av förlorade fiskeredskap (spökgarn). Stödet ges i första hand till praktiska åtgärder. Även kartläggning, utredning, uppföljning, utvärdering, kommunikation och informationsspridning som är kopplat till ett åtgärdsprojekt kan få stöd. Även skötselkostnader kan ingå i ett LOVA-projekt, så länge det ryms inom projekttiden. 

Om du har några andra idéer som du tror skulle kunna få LOVA-stöd, hör av dig till Länsstyrelsen.

Vad kan jag inte få stöd för?

  • Stöd kan inte ges till åtgärder som redan har påbörjats. Det kan inte heller lämnas till åtgärder som man enligt lag eller annan författning är skyldig att genomföra.
  • LOVA-stöd kan inte ges om man redan har fått stöd för åtgärden enligt någon annan författning.
  • Rena kommunikationsprojekt kan inte få LOVA-stöd.
  • Utbildning av kommunal personal är inte stödberättigat om utbildningen inte ingår som en del av ett projekt och är nödvändigt för att uppnå projektets syfte.

Hur mycket stöd kan jag få?

Projekt som handlar om internbelastning i sjöar och kustvatten kan få upp till 90 procent i bidrag. Övriga projekt kan få upp till 80 procent i bidrag.

Medfinansiering av projektet ska ske med pengar eller ideell tid. Värdet av den ideella tiden värderas till 200 kronor per timme och person, eller 500 kronor per timme för maskin inklusive förare och bränsle.

Medfinansiering kan inte ske med stöd som beviljats från Havs- och vattenmyndighetens havsmiljöanslag, 1:11. Bidraget kan kombineras med andra bidrag under förutsättning att det tydligt redovisas vilka kostnader som finansierats med vilket bidrag.

Tänk på att det inte är säkert att andra bidrag går att kombinera med LOVA.